Spataderen: Varices
Iedereen heeft wel eens gehoord van spataderen, maar er is ook nog veel over spataderen niet bekend. Één van de misverstanden is dat spataderen altijd zichtbaar zijn, dit is niet het geval. Spataderen of varices zijn vaak ontsierende en soms zelfs pijnlijke verwijdingen van een ader. Deze verwijdingen kunnen overal in het lichaam optreden, maar over het algemeen spreken we pas van spataderen wanneer de benen duidelijk zichtbare of voelbare blauwe (of rode), verdikte, kronkelig verlopende aderen vertonen die op de huid lijken te liggen. Spataderen kunnen een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en voeten geven. Bekijk hier het overzicht van de verschillende soorten symptomen die spataderen kunnen veroorzaken:
- Zwaar gevoel in de benen en voeten
- Vermoeid gevoel in de benen en voeten
- Last van jeuk of een branderig gevoel in de benen
- Nachtelijke krampen en/of rusteloze benen
- Opgezette enkels
We krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandelingen om spataderen te verwijderen. Of uw spataderen behandeld moeten worden, hangt af van de ernst van de klachten. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog, die tijdens uw eerste spataderconsult én het duplexonderzoek zal vaststellen of het voor u nodig is om de spataderen te laten behandelen. Uw eerste consult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering.
Wilt u meer informatie over de behandeling van spataderen? Vraag dan een spataderconsult aan bij één van onze dermatologen bij u in de buurt.
Op deze pagina leest u meer over spataderen. We geven u achtergrondinformatie over de oorzaak van spataderen, symptomen en alle mogelijke behandelingen.
Hoe ontstaan spataderen?
Het lichaam bestaat uit een uitgebreid netwerk van slagaderen, haarvaten en aderen. Dit noemen we bloedvaten. Deze bloedvaten hebben ieder een eigen taak binnen dit netwerk en zijn speciaal uitgerust met kleppen om hun taak goed uit te kunnen voeren. De belangrijkste taak van de bloedvaten is het vervoeren van bloed met daarin zuurstof en voedingsstoffen naar het hart én het afvoeren van afvalstoffen. In onze benen onderscheiden we twee adersystemen:
1. Het diepe adersysteem
2. Het oppervlakkige adersysteem
De aderen in het diepe systeem liggen in-en onder je spieren, waardoor ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. Het oppervlakkige systeem bestaat uit zeer veel kleine aders die het been als een netwerk omhullen. Maar 10% tot 20% van het bloed stroomt door de oppervlakkige aders. De grootste oppervlakkige aderen of stamaderen heten: vena saphena magna (VSM) en vena saphena parva (VSP). Deze 2 stamaders monden uit in het diepe systeem, respectievelijk ter hoogte van de lies en ter hoogte van de knieholte. Het bloed wordt ook via verbindingsaderen van het oppervlakkige naar het dieper liggende systeem vervoerd. Dit diepe systeem verzorgt het grootste deel (90%) van de afvoer van het bloed vanuit de benen en is onzichtbaar ingebed in de beenspieren. De meeste spataderen ontstaan in het verborgen gedeelte van het oppervlakkige adersysteem.
Om het bloed goed af te kunnen voeren, moet de bloedstroom tegen de zwaartekracht omhoog vanuit de benen richting het hart. Dit is bij gezonde aderen geen enkel probleem. Klachten kunnen ontstaan wanneer de aderen wijder worden en de kleppen niet meer goed kunnen sluiten. De kuitspierpomp speelt bij het ontstaan van deze klachten een belangrijke rol. De kuitspierpomp zorgt voor de afvoer van bloed met daarin vocht en afvalstoffen. Bij het bewegen trekken de kuitspieren samen en ontspannen weer, net zoals een pomp. De aderen worden op deze manier telkens leeg geknepen en van onder af gevuld. Indien deze spier te weinig wordt gebruikt, neemt de hoeveelheid bloed die achter blijft in de bloedvaten in het been toe en daardoor loopt de bloeddruk in deze bloedvaten op. Een ander effect is dat de aderen door het grote volume aan achterblijvend bloed wijder en wijder worden. De kleppen in de bloedvaten sluiten hierdoor steeds minder goed. Door de zwaartekracht stroomt deels van het bloed de verkeerde richting op, wat reflux genoemd wordt. Zo ontstaan spataderen.
Wat zijn varices?
Varices is de medische term voor spataderen ofwel spataders. Kort en bondig; spataderen zijn aderen met een afwijking in de aderwand waardoor de ader wijder wordt en minder elastisch is. Het gevolg is dat de kleppen niet meer goed kunnen sluiten en gaan lekken. Door het terugvloeien wordt de ader overvol en zet op den duurt uit. Ook kan een aangeboren afwijking zoals het ontbreken van de kleppen of een ziekte waardoor de kleppen niet goed werken het begin zijn van spataderen.
Wat zijn de oorzaken van spataderen?
In sommige gevallen ontstaan spataderen door veranderingen in de binnenwand van de aders. Dit zijn de zogenaamde primaire spataders. Het komt ook voor dat een andere aandoening de spataderen veroorzaakt, zoals trombose. Dan worden het secundaire spataders genoemd. Daarbij kunnen we een aantal risicofactoren definiëren, die een rol spelen bij het vergroten op de kans van het ontstaan van spataderen:
1. Erfelijke aanleg, familiair
Door bijvoorbeeld aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen ontstaan.
2. Hormonale factoren
Door de hormonen die ontstaan bij bijvoorbeeld een zwangerschap is het mogelijk dat de elasticiteit van de vaatwand beïnvloed wordt en zo spataderen ontstaan.
3. Weinig beweging of langdurig staan
Indien u veel staat of langdurig zit en daarbij te weinig beweegt kunnen verschillende klachten in uw benen ontstaan.
4. Overgewicht
Door toename van gewicht, wordt de druk op de aders hoger en het bloed stroomt moeilijker van de benen naar het hart. Dit kan tot spataderen kan leiden.
5. Ouderdom
Leeftijd beïnvloed de kans op spataderen. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans dat u spataderen heeft.
6. Trombose
Bij een trombosebeen ontstaat er een bloedstolsel in de diepe aderen van uw benen. Het stolsel kan langzaam groter worden en zo het bloedvat afsluiten, wat er voor zorgt dat het bloed in uw been niet meer goed kan terugstromen.
De symptomen van beginnende spataderen
Beginnende spataderen beginnen meestal als blauwe of paarse aderen die oppervlakkig onder de huid zichtbaar zijn, meestal op de benen. Andere symptomen kunnen zijn:
- Een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Vooral aan het einde van de dag of na lang staan;
- Lichte zwelling rond de enkels en voeten;
- Jeuk of branderig gevoel rond de aangedane aderen.
Het is raadzaam om bij deze symptomen een specialist te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose zodat de beste behandelmethode bepaald kan worden.
Beginnende spataderen kunt u soms voorkomen door regelmatige lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Op deze manier verbetert uw bloedcirculatie en vermindert de druk op de aderen. Probeer lange periodes van zitten of staan te vermijden. Als uw werk dat wel vereist, neem dan regelmatig pauzes om even te lopen of om uw benen te strekken. Het dragen van steun- of compressiekousen kan ook helpen bij het gelijkmatig verdelen van de druk op de benen en om de bloedcirculatie te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Een gebalanceerd dieet, rijk aan vezels en laag in zout, kan ook bijdragen aan een betere algehele bloedsomloop.
Welke spataderbehandelingen zijn er?
Wanneer u last heeft van spataderen is het verstandig om u tijdig te laten behandelen door een dermatoloog. Tijdens uw eerste spataderconsult wordt uw medische voorgeschiedenis besproken, gevolgd door een lichamelijk onderzoek van uw benen. Hierna wordt er een aanvullend vaatonderzoek uitgevoerd om zo het zichtbare en verborgen adersysteem te controleren. Een aanvullend vaatonderzoek kan bestaan uit het volgende:
- Doppleronderzoek: onderzoek met ultrageluidsgolven
- Duplexonderzoek: combinatie van echografie en ultrageluidsgolven
Indien uit het onderzoek blijkt dat een spataderbehandeling voor u nodig is, bespreekt de dermatoloog met u welke spataderbehandeling het meest geschikt is. Spataders kunnen middels de volgende methoden worden behandeld:
Operatief verwijderen spataderen:
- Bij een operatieve behandeling worden de spataders dichtgebonden (crossectomie) of weggehaald (ook wel strippen genoemd). Hierdoor stroomt het bloed langs een andere weg.
- Flebectomie: Middelgrote spataderen die over de zijkant van de het bovenbeen lopen en spataderen rond de knie en op de voet, kunnen worden verwijderd met de bekende Mullertechniek. Bij deze techniek worden onder lokale verdoving op verschillende plekken gaatjes in de huid gemaakt. Via deze gaatjes wordt met haakjes de spatader in gedeelten verwijderd.
Spataderen Laseren (echogeleide technieken):
- EVLT/ endovasculaire lasertherapie / Endoveneuze Laser Therapie: Verborgen spataderen worden over het algemeen met inwendige lasertherapie behandeld. Bij deze techniek wordt via een enkele insteekopening een laserfiber in de te behandelen spatader gebracht. Door de afgifte van laserlicht wordt de ader verhit, waardoor de wand samentrekt en volledig sluit.
- VNUS behandeling / Radiofrequente ablatie : De VNUS Closure methode is vergelijkbaar met de EVLT, Door radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit tot 120 graden Celsius waardoor het vat van binnen kapot wordt gebrand, waardoor de wanden tegen elkaar aan komen te liggen en de spatader afgesloten wordt.
Wegspuiten spataderen:
- Sclerotherapie: Kleinere spataderen kunnen bij Ceulen Klinieken eenvoudig verwijderd worden door sclerotherapie ofwel sclerocompressietherapie. Bij deze techniek wordt een vloeistof in de spatader gespoten die tot doel heeft deze spatader te “verschrompelen”.
- Echo Sclerotherapie met schuim: Bij deze behandeling spuiten we een schuimoplossing van vloeistof en lucht in de spatader. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en zorgt voor een verkleving van de bloedvatwanden. De spatader verandert geleidelijk in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen.
Compressietherapie:
- Deze therapie behandelt niet alleen de gevolgen (de spatader),maar heeft ook invloed op de oorzaken. De druk van de kous of het verband ondersteunt de werking van de kuitspierpomp. Door onder andere het dichtdrukken van de oppervlakkige aders, wordt de afvoer van het bloed uit de benen verbeterd.
Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum
Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Daarbij worden de spataderbehandelingen altijd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U kunt na de behandeling meteen weer naar huis. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog aangewezen is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg: Persoonlijk, doelmatig en beter!
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning
Ervaring spataderbehandeling
Vraag de brochure 'van ader naar spatader' aan
Wilt u meer informatie ontvangen over spataders en de mogelijke spataderbehandelingen? Vraag vrijblijvende de brochure over spataderen aan van Ceulen Klinieken!