Flebectomie: spataderen verwijderen

Spataderen hoeven niet altijd gepaard te gaan met klachten. Wel kan iemand al klachten ervaren, terwijl de spatader nog niet zichtbaar is. Of uw spataderen behandeld moeten worden, hangt af van de ernst van de klachten. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog, die tijdens het consult én het duplexonderzoek zal vaststellen of het voor u nodig is om de spataderen te laten behandelen. Uw eerste spataderconsult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico. Wilt u meer weten over de eventuele kosten van uw bezoek aan de dermatoloog? Bekijk hier de folder.

Flebectomie wordt toegepast wanneer een spatader te groot is om weggespoten te worden en te kronkelig is voor een inwendige laserbehandeling. Wilt u meer informatie over het behandelen van spataderen met flebectomie? U kunt een afspraak maken bij de dermatoloog van Ceulen Klinieken. Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. 

Vraag een spataderconsult aan

Wat is flebectomie?

Deze operatietechniek is voor het eerst beschreven door de Zwitserse dermatoloog Robert Muller en staat daarom ook wel bekend als ambulante flebectomie volgens Muller. Dit is een speciale operatieve behandeling waarbij onder plaatselijke verdoving een oppervlakkige spatader wordt verwijderd. Meestal zijn het zijtakken die ontspringen uit de grote spatader en zichtbaar over de knie lopen of op de kuit zichtbaar zijn als blauwe onderhuidse bobbels.

Hoe werkt flebectomie?

Bij deze behandeling wordt de te behandelen ader gemarkeerd met een huidmarkeerstift. Vervolgens wordt de spatader verdoofd. De verdovingsvloeistof wordt met kleine prikjes rondom de te behandelen ader ingespoten. Het inspuiten is niet pijnlijk, het geeft een drukkend gevoel. Wanneer het bloedvat volledig is verdoofd wordt de spatader verwijderd. Dit gebeurt door in het verloop van de ader een aantal kleine gaatjes te maken in de huid. Via deze gaatjes wordt de spatader met een speciaal haakinstrument, het Mullerhaakje, aangehaakt en verwijderd uit uw been. Afhankelijk van de grootte van de te verwijderen spatader, zullen de insteekopeningen kleiner of groter zijn (1-2 mm). Deze worden gesloten met een hechtdraad of hechtpleister.

Tenslotte worden er absorberende gazen met daar overheen een drukverband of verbandkous aangebracht. Na enkele weken komt u bij de dermatoloog op het spreekuur voor controle.

Flebectomie voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven over (ambulante) flebectomie, benoemen we hier alle voor- en nadelen. Naast de  Flebectomie biedt Ceulen Klinieken ook Endoveneuze Lasertherapie, Sclerotherapie, en Echo Sclerotherapie met schuim om spataderen te behandelen.

Voordelen flebectomie

+ Een blijvend resultaat
De ader wordt definitief verwijderd. Met behulp van het speciale Mullerhaakje wordt de ader in gedeelte naar buiten getrokken en wegnomen.

+ Positief cosmetische resultaat
De kleine littekentjes die ontstaan na de behandeling zijn klein, maar wel voelbaar en zichtbaar.

+ Vrijwel pijnloze behandeling
De verdovingsvloeistof wordt met kleine prikjes rondom de ader ingespoten, hierdoor wordt de behandeling niet als pijnlijk ervaren.

+ U kunt direct na de behandeling weer naar huis
De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving, u kunt na de behandeling lopend de kliniek verlaten.

+ Snel herstel en minimale beperking in de dagelijkse activiteit
Er worden enkel kleine sneetjes in de huid gemaakt, die niet gehecht hoeven te worden.

Nadelen flebectomie

- De behandeling neem relatief meer tijd in beslag
Omdat de ader stukje bij beetje verwijderd wordt, neemt de behandeling wat meer tijd in beslag. Daarnaast is er ook een beperkte lengte van de spatader die per behandeling verwijderd kan worden.

- Niet alle spataderen kunnen verwijderd worden
Enkel de spataderen die uitwendig zichtbaar zijn kunnen behandeld worden.

- Tijdelijke bloeduitstorting
Tijdens de behandeling kan er wat bloedverlies optreden wat blauwe plekken en een beurs gevoel kan veroorzaken.

- Mogelijkheid infectie en/of aderontsteking
Dit is zeer zeldzaam. Treedt toch roodheid of pijn aan de wondjes op, dan adviseren wij om contact met ons op te nemen.

- Trekkend of tintelend gevoel ervaren
U kunt kortdurend een trekkend of tintelend gevoel ervaren, dit trekt meestal snel weg.

- Trombose
Zeer zelden treedt na de ingreep trombose. Dit uit zich in een gezwollen, rode en pijnlijke been. Herkent u deze symptomen dan neemt u contact met ons op.

Alle stappen tijdens flebectomie

Stap 1: Eerste spataderconsult en duplexonderzoek
Tijdens uw eerste spataderconsult start de dermatoloog met het afnemen van een anamnese en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek van uw benen. Hierna wordt er een vaatonderzoek met een echo uitgevoerd, oftewel een duplexonderzoek. Uw aderen worden in beeld gebracht met behulp van echografie, waarbij we tegelijk met geluidsgolven de stroomrichting van het bloed bepalen. Op basis van de onderzoeksresultaten bespreken we met u of de spataderen behandeld dienen te worden en we informeren u over de meest geschikte behandelmethode.

Stap 2: Voorbereiding
Indien de dermatoloog tijdens uw eerste spataderconsult heeft bepaald dat ambulante flebectomie de meest geschikte behandelmethode is om uw spataderen te verwijderen, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Ook krijgt u de medische folder mee naar huis waarin onder andere duidelijk wordt uitgelegd hoe u zich voor kunt bereiden op de behandeling, onze nazorgadviezen en aangesloten het toestemmingsformulier (IC). Dit toestemmingsformulier kunt u middels een scheurlijn eenvoudig los scheuren. U dient het IC ingevuld mee te nemen naar kliniek en af te geven aan de doktersassistente aan de balie.

Enkele tips ter voorbereiding:

  • Wanneer u van uzelf weet dat u erg gespannen kunt zijn voor de behandeling, dan kan de dermatoloog een kalmerend tabletje voorschrijven. Dit tabletje neemt u in op de avond voor de behandeling en nog een tabletje 1 uur voor de behandeling.
  • Heeft u veel haar op uw benen? Dan adviseren wij om de dag voor de ingreep uw benen en liezen te ontharen.
  • Draag ruimvallende en gemakkelijke kleding, ruime schoenen of slippers mee. Door het verband zal een strakke broek of schoenen mogelijk niet passen en/of fijn zitten.
  • Gebruik geen crème, zalf of bodymilk op de dag van de ingreep op uw benen.
  • Draag een onderbroek zonder broekspijpen en neem een reserve onderbroek mee. Tijdens de behandeling kan uw onderbroek door de verdovingsvloeistof nat worden.

Stap 3: De behandeling – flebectomie
U neemt plaats in de behandelstoel, waarna de te behandelen ader op uw been gemarkeerd wordt met een stift. Indien nodig wordt de ader zichtbaar gemaakt met behulp van doorlichting met de vein-viewer of het duplexapparaat. Uw been wordt gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. Vervolgens wordt er op verschillende plaatsen, net naast de te behandelen ader, verdovingsvloeistof ingespoten. De dermatoloog maakt met behulp van een naald of mesje, kleine sneetjes in de huid. Via deze sneetjes wordt met het speciale Muller haakje de spatader stukje bij beetje uit het been verwijderd.

Stap 4: Na de behandeling
Na de behandeling wordt uw been afgedroogd. U krijgt een drukverband aangelegd, waarna u nog even blijft rusten in de rustkamer. De assistente controleert of het verband droog blijft. Indien het verband droog blijft wordt er een elastische kous aangebracht. Daarna mag u naar huis. Wij zorgen dat de elastische kous voor u klaar ligt, bij een vervolgafspraak vragen wij om de elastische kous altijd mee te nemen.

Stap 5: Het gebruik van de elastische kous
De verbanden en elastische kousen mogen niet nat worden. Houdt u de eerste 72 uur relatieve rust om de kans op nabloeding zo klein mogelijk te houden. Na deze 72 uur mag u uw dagelijkse activiteiten hervatten, maar overlast uw benen niet door te sporten of zwaar te tillen. De elastische kous moet de eerste 3 dagen dag en nacht gedragen worden, na deze 3 dagen kan de dermatoloog adviseren om in de week aansluitend aan de behandeling de elastische kous te blijven dragen.
Wilt u meer weten over onze spatader behandelingen of wilt u een intakegesprek inplannen? Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies.

Vraag een spataderconsult aan

Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Daarbij worden de spataderbehandelingen altijd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U kunt na de behandeling meteen weer naar huis. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog aangewezen is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter!
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk.
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)

Vraag een spataderconsult aan

Wilt u meer weten over onze spatader behandelingen of wilt u een intakegesprek inplannen? Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: