Oedeemtherapie na borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker, ook wel mammacarcinoom genoemd. Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst en komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Er zijn veel verschillende soorten kanker, maar ze hebben 1 ding gemeen, namelijk de celdeling in het lichaam is verkeerd gegaan. Het lichaam van een volwassen bestaat uit meer dan 30.000 miljard lichaamscellen en elke dag delen miljoenen cellen zich in ons lichaam. Tijdens één van deze celdelingen kunnen meerdere fouten in dezelfde cel ontstaan, de cel kan deze fout niet meer repareren waardoor de cel zich verkeerd deelt. Door deze foute celdeling kan er een kwaadaardige tumor ontstaan in bijvoorbeeld het borstweefsel, dit is borstkanker. Borstkanker is een vorm van kanker dat goed te genezen is, als de ziekte op tijd wordt ontdekt en behandeld: operatie, bestraling, chemotherapie, antihormoonbehandeling en het afremmen van een groei-eiwit.
Na de behandeling van borstkanker kunnen er klachten ontstaan zoals; de huid voelt trekkerig aan, het litteken is hard en er kan een vochtophoping ontstaan ook wel lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem is een ophoping van vocht in een lichaamsdeel en hierdoor kan u klachten ervaren zoals: een zwelling in de arm, een zwaar en moe gevoel in de arm of een verandering aan de huid van de arm. Het is belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te laten behandelen.
Wilt u meer informatie over de oedeemtherapie na borstkanker? Vraag een intakegesprek aan bij onze gespecialiseerde huidtherapeut in Uden. Tijdens dit gesprek zal de huidtherapeut u adviseren welke techniek in uw geval tot het beste resultaat leidt.
Vraag een intakegesprek aan
We krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandelingen om abnormale vochtophoping ofwel oedeem te behandelen. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten oedeem en de mogelijke behandelingen die wij binnen Ceulen Klinieken geven.
Ontstaan lymfoedeem na behandeling borstkanker
Bij lymfoedeem is er sprake van een ophoping van lymfevocht en eiwitten onder de huid. Deze ophoping ontstaat door een aandoening of afwijking in het lymfestelsel, waardoor de afvoer van lymfevocht verstoord is. Wanneer een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt of onderbroken wordt, bijvoorbeeld door een ongeluk of operatie, dan kan lymfoedeem ontstaan. Door schade aan de lymfebanen of lymfeknopen wordt de afvoer van het lymfevocht geblokkeerd of wordt lymfevocht vastgehouden waardoor een lichaamsdeel kan zwellen. Deze zwelling heet lymfeoedeem. De eerste symptomen van oedeem zijn vaak een gevoel van spanning in de huid. Deze spanning komt doordat er onderhuids vocht ophoopt in bijvoorbeeld de armen.
Bij de meeste mensen met borstkanker worden de lymfeklieren bestraald, waardoor het lymfestelsel het vocht minder goed kan afvoeren. Ook kan er gekozen worden om alle lymfeklieren in de oksel operatief te verwijderen, dit wordt ook wel een okselkliertoilet of okselklierdissectie genoemd. Een okselkliertoilet wordt niet meer zo vaak uitgevoerd. Niet iedereen die behandeld is voor borstkanker krijgt lymfoedeem. Wanneer oedeem ontstaat na de behandeling, dan is dit vaak in de buurt van het gebied waar de lymfeklieren zijn bestraald of verwijderd, denk aan de arm, borst of de wand van de borst. De klachten die u kunt krijgen ervaart u vrijwel direct of kort na de behandeling van borstkanker. Bij sommige komen de klachten later of zelfs pas jaren na de behandeling. Enkele symptomen die kunnen ontstaan:
- Branderig gevoel en/of steken in uw schouderblad
- Moe, strak of beurs gevoel in uw arm, hand of borst
- Zwaar gevoel, pijn, tinteling of spanning in uw arm
- Sieraden en/of horloge die niet meer past, knelt
- Soms ontstaat er een zwelling, maar dit is niet altijd zichtbaar
Oedeemtherapie tegen lymfoedeem na behandeling borstkanker
Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en in de hersenen. Het lymfestelsel helpt om een juiste vochtbalans te behouden in het lichaam. Wanneer u na een behandeling van borstkanker één van de bovenstaande symptomen erkent en/of klachten ervaart van oedeem (secundair lymfeoedeem), is het belangrijk om snel contact op te nemen met uw arts. U kunt zich dan laten doorverwijzen naar een specialist op het gebied van lymfoedeem, bijvoorbeeld een huid- en oedeemtherapeut. Hoe eerder u begint met het behandelen van oedeem, hoe groter de kans op een goed resultaat.
Soorten oedeemtherapie na behandeling borstkanker
Compressietherapie is het uitoefenen van tegendruk in het lichaamsdeel waar de vochtophoping (oedeem) zich bevindt. Compressietherapie betekent letterlijk “drukbehandeling”. Door middel van deze compressietherapie verminderen of voorkomen we de vochtophoping. Onze huidtherapeuten maken gebruik van verschillende behandeltechnieken of passen combinaties van de volgende behandelingen toe:
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij rustig masserende bewegingen op het lichaamsdeel met oedeem worden gegeven. Hierdoor wordt het natuurlijk pompmechanisme van het lymfestelsel gestimuleerd. De vochtopname van de lymfevaten worden gestimuleerd en het functioneren van goede vaten worden bevorderd. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.
Lymfetaping
Lymfetaping is een aanvulling op manuele lymfedrainage. Lymfetaping is een techniek met elastische katoenen tape, die wordt gebruikt om gebieden met oedeem te draineren. De smalle strookjes tape worden op speciale wijze (bijvoorbeeld spiraalvormig) op het lichaamsdeel geplakt. Door de tape aan te leggen in smalle strookjes die steeds wat diagonaal liggen over het verloop van het lymfevat, ontstaan er drukverschillen in het lymfevaatje. Onder de tape strookjes heerst een wat lagere druk, onder de huid die niet bedekt wordt met tape is de druk wat hoger. De drukverschillen in het lymfevaatje worden zo benadrukt, waardoor de lymfestroom wordt gestimuleerd.
Zwachtelen
Een zwachtel is een elastische lang smalle strook textiel die om het oedeemgebied heen wordt gewikkeld (met een speciale techniek), om zo abnormale vochtophoping te verminderen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt, zodat een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten.
Elastische kousen
Als er geen verdere volumevermindering meer te verwachten valt, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. De elastische kousen ondersteunen in de terugvoer van de afvoer van bloed met daar in vocht en afvalstoffen. Oedeem ofwel vochtophoping wordt hiermee tegengegaan.
Ceulen Klinieken als Huidspecialist
Tijdens het eerste intakegesprek zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
Vraag een intakegesprek aan
Uiteraard denken wij graag met u mee. Oedeembehandeling na borstkanker bieden wij enkel aan bij onze gespecialiseerde huidtherapeut in Uden. U kunt het onderstaande formulier invullen dan nemen wij zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.