Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = draineren/afvoeren” van overtollig vocht. Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen.
In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe. Lymfevocht speelt een belangrijk onderdeel van de afweer tegen ziekten, infecties en bij het opruimen van afvalstoffen. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht blijft. Lymfevaten hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfevaten wordt voorkomen dat de lymfe weer terugstroomt. Wanneer er een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt door bijvoorbeeld een operatie, bestraling of een infectie, kan er lymfoedeem ontstaan. Door het vasthouden of blokkeren van lymfevocht zwelt een bepaald lichaamsdeel op. Dit wordt lymfe oedeem genoemd. Oedeem begint vaak met een gevoel van spanning in de huid door zwelling van bijvoorbeeld de armen, voeten, enkels, benen, de buik, heupen en de knieën. Ook kan lymfe oedeem voorkomen in het gelaat en in de balzak.
Wilt u meer informatie over manuele lymfedrainage? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeuten bij u in de buurt. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut u adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden.
Op deze pagina leest u alles over manuele lymfedrainage bij Ceulen Klinieken. Om een zo’n compleet mogelijk beeld te geven van de behandeling, worden hier alle voor- en nadelen benoemd:
- Wat is manuele lymfedrainage?
- Hoe werkt manuele lymfedrainage?
- Manuele lymfedrainage voordelen en nadelen
- Alle stappen tijdens manuele lymfedrainage
- Ceulen Klinieken als huidspecialist
- Persoonlijk advies
Wat is manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij de huidtherapeut met specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Door zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied neemt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten toe.
Hoe werkt manuele lymfedrainage?
Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfevaten het lymfestelsel. De belangrijke groepen lymfeklieren in ons lichaam zitten op de volgende plekken:
Uitleg bij de afbeelding:
1. langs de luchtpijp, 2. in de hals, 3. in de oksel, 4. bij de longen, 5. bij de darmen, 6. in de liezen, 7. lymfevaten
Het manueel draineren heeft een vaste volgorde. De massage begint in het halsgebied en maakt zo de weg vrij voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied in de richting van een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd voor het lymfevocht in het oedeem gebied.
Manuele lymfedrainage voordelen en nadelen
Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van manuele lymfedrainage, worden hier alle voor- en nadelen benoemd. Als aanvulling op manuele lymfedrainage biedt Ceulen Klinieken de behandeltechniek lymfetaping aan.
Voordelen manuele lymfedrainage
+ Omvang verminderen
Het activeert en stimuleert de eigen beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel. Dit vergroot de afvoermogelijkheden van lymfe.
+ Stimuleert de vernieuwing van de huid
Het bevordert de wondgenezing/littekenvorming en herstel van de lymfevaten.
+ Het verstevigt de huidspanning
Door de verbetering van de celstofwisseling verbeter de kwaliteit van de huid en normaliseert de huidspanning.
+ Het reinigt van binnenuit
Door de masserende beweging wordt de afvoer van toxische afvalstoffen versneld.
+ Versterkt het immuunsysteem
Het vergroot de activiteit van de witte bloedcellen. Witte bloedcellen, ook wel bekend als leukocyten beschermt je lichaam tegen infecties met bacteriën en schimmels.
+ Verlicht het zware benen en geeft een ontspannend gevoel
Nadelen manuele lymfedrainage
- Tijdrovende behandeling
Om een zo groot mogelijk resultaat te behalen is de frequentie van het aantal behandelingen dat u moet ondergaan hoog.
- Vermoeid na behandeling
U kunt na de behandeling wat vermoeid zijn.
- Darmen worden geactiveerd
Door de lymfedrainage massage kunnen uw darmen gestimuleerd worden waardoor u na de behandeling wat vaker naar de toilet moet.
- Beurs gevoel
Er kan een beurs gevoel optreden in het gebied waar u gemasseerd bent, dit verdwijnt meestal weer snel.
Alle stappen tijdens manuele lymfedrainage
Stap 1: Consult
Er vindt altijd eerst een consult plaats met de huidtherapeut. Tijdens dit eerste consult analyseert de huidtherapeut uw klachten en bespreekt met u het persoonlijke behandelplan. De kosten voor het eerste consult bedraagt 40 euro. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering.
Stap 2: Voorbereiding
Een behandeling duurt gemiddeld 30-45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en dit kan per patiënt verschillen.
Stap 3: De behandeling – Manuele lymfedrainage
U neemt plaats in de comfortabele behandelstoel. Dan wordt de massagetechniek gestart:
1. De huidtherapeut begint in het halsgebied om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied naar een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd.
2. Soms zijn er littekens of hardnekkige plekken met bindweefsel die de lymfafvoer belemmeren. De huidtherapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken.
Stap 4: Na de behandeling
Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Veel gestelde vragen over manuele lymfedrainage
Hoe snel kan ik resultaat verwachten?
Patiënten zijn zeer positief over de effecten van oedeemtherapie. Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast, namelijk snel merkbaar. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden van het aangedane lichaamsdeel.
Is manuele lymfedrainage pijnlijk?
Nee, manuele lymfedrainage is niet pijnlijk.
Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van de behandeling voor oedeemtherapie ligt tussen 30 – 45 minuten. De frequentie van de behandeling ligt tussen 2x per week en 1x per maand, hoewel voor maximaal resultaat het belangrijk is om intensief te beginnen.
Ceulen Klinieken als Huidspecialist
Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
Vraag een intakegesprek aan
Wilt u graag meer informatie over één van onze behandelingen? Vraag dan een intakegesprek aan bij de huidtherapeut aan. Tijdens het intakegesprek gaan onze huidtherapeuten met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven passend advies.
De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.