Excisie

Bij een excisie wordt een huidafwijking onder plaatselijke verdoving operatief verwijderd . Dit gebeurt bijvoorbeeld bij moedervlekken of huidkanker. De te verwijderen huidafwijking wordt gemarkeerd met een speciale huidmarkeerstift en verdoofd. De verdovingsvloeistof wordt met kleine prikjes in of rondom de te behandelen huidafwijking gespoten. De huidafwijking wordt met een chirurgisch mesje verwijderd.

Indien nodig wordt het bloeden gestelpt door de bloedvaatjes dicht te branden. De wond wordt gesloten in twee lagen, de eerste laag is onderhuids waarbij oplosbare hechtingen zorgen voor stevigheid en de tweede laag is oppervlakkig in de huid waarbij niet-oplosbare hechtingen worden gebruikt. Deze niet-oplosbare hechtingen worden na 5-7 dagen (gelaat) of na 10-14 dagen (ledematen en romp) verwijderd. 

Excochleatie / oppervlakkige excisie

Huidafwijkingen zoals wratten, oppervlakkige dermatosen kunnen worden behandeld met excochleatie en oppervlakkige excisie/curettage. De huid wordt verdoofd met een kleine injectie met verdovingsvloeistof. Met behulp van een mesje wordt de wrat, moedervlek of andere huidafwijking weggesneden maar dan wel zeer oppervlakkig waarbij er een schaafwond ontstaat die niet gehecht hoeft te worden. De genezing verloopt meestal heel voorspoedig en laat over het algemeen slechts een klein litteken achter.

Elektrocoagulatie 

Huidafwijkingen zoals kleine bloedvaatjes, kleine steelwratjes of kleine huiduitstulpingen kunnen onder plaatselijke verdoving behandeld worden met elektrocoagulatie. Dit is een techniek waarbij de huidafwijking wordt weggebrand zonder dat hierbij een noemenswaardige wond ontstaat. De genezing verloopt meestal heel voorspoedig en laat over het algemeen slechts een klein litteken achter.