Compressietherapie

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en in de hersenen. Het lymfestelsel zorgt voor een juiste vochtbalans in de lichaamscellen. Indien de vochtbalans uit evenwicht is, dan kunt u last krijgen van abnormale ophoping van vocht. Met compressietherapie waarbij met speciale behandeltechnieken zwachtels worden aangebracht, kunnen onze huidtherapeuten vochtophoping in uw lichaam verhelpen en mogelijk erger voorkomen.

Bent u benieuwd welke behandeltechnieken of combinatiebehandelingen in uw geval tot het beste resultaat leiden? Wij informeren u graag over de mogelijkheden tijdens een intakegesprek. 

Vraag een intakegesprek aan

Op deze pagina leest u alles over compressietherapie bij Ceulen Klinieken. We informeren u over de werking en de voor- en nadelen van deze therapie.

- Wat is compressietherapie?
- Hoe werkt compressietherapie?
- Compressietherapie voordelen en nadelen
- Veelgestelde vragen compressietherapie
- Ceulen Klinieken als huidspecialist
- Persoonlijk advies 

Wat is compressietherapie?

Compressietherapie betekent letterlijk “drukbehandeling”. Door middel van verschillende behandeltechnieken brengen we tegendruk aan in het oedeemgebied, hierdoor neemt de vochtophoping (oedeemgebied) in uw lichaam af of wordt erger voorkomen. Vaak wordt de compressietherapie gestart met manuele lymfedrainage gevolgd door zwachtelen. Zodra het oedeem voldoende is afgenomen, en er geen verdere volumevermindering meer te verwachten is, worden therapeutisch elastische kousen (TEK) aangemeten.

Hoe werkt compressietherapie?

U kunt een ader en de bloedstroom die door de ader heen stroomt vergelijken met een tuinslang met water. Wanneer de planten verder weg staan, knijpt u de tuinslang een stukje dicht waardoor het water met een grotere kracht door het smallere gaatje wordt gespoten. De straal is op dat moment een stuk krachtiger waardoor het bereik van de straal met water groter is. U kunt nu ook aan de achterkant van de tuin uw planten water geven. Op een soortgelijke manier werkt het in ons lichaam ook en door compressietherapie is het mogelijk om de aderen te helpen met druk van buitenaf. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en kan hierdoor meer vocht aan gaan zuigen uit het oedeemgebied. Het herstelproces van bijvoorbeeld een ontsteking of een open wond wordt versneld omdat het bloed sneller gaat stromen in het gebied waar compressietherapie wordt toegepast. Er zijn meerdere technieken om compressietherapie toe te passen:

  1. Manuele lymfedrainage: Meer informatie over deze behandeltechniek kunt u vinden op de pagina: manuele lymfedrainage.
  2. Zwachtelen: Meer informatie over deze behandeltechniek kunt u vinden op de pagina: zwachtelen.
  3. Therapeutische Elastische Kous (TEK): Meer informatie over elastische kousen kunt u vinden op de pagina: elastische kousen.

Compressietherapie voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van compressietherapie, worden hier alle voor- en nadelen benoemd.

Voordelen compressietherapie

+ Omvang verminderen
Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en doordat het bloed sneller stroomt, wordt er meer vocht onttrokken uit het oedeemgebied.

+ Verbetering bloed en lymfestromen
Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen waardoor de vochtbalans in de lichaamscellen sneller hersteld wordt.

+ Herstelproces van een ontstekingen of een slecht genezende wond wordt versneld
Het herstelproces van bijvoorbeeld een ontsteking of een open wond wordt versneld omdat het bloed door compressie sneller gaat stromen en het oedeem afneemt in het lichaamsdeel waarop compressietherapie wordt toegepast.

+ Minder vermoeide benen
Bloed dat in de aders achterblijft, wordt door compressie gemakkelijker richting het hart gestuwd. Het gevolg hiervan is dat de vermoeidheid in uw benen afneemt.

Nadelen compressietherapie

- Tijdsduur niet vooraf te bepalen
Het is vooraf niet te goed te voorspellen hoe lang een behandeltraject duurt. De duur is afhankelijk van meerdere factoren: uw gezondheid, het type oedeem dat wordt behandeld, hoe lang u al last heeft van oedeem en hoe goed uw mobiliteit is.

Vraag een intakegesprek aan

Veelgestele vragen over compressietherapie

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?
Al binnen enkele dagen na starten van de compressietherapie zult u merken dat uw been of arm slanker wordt.

Is compressietherapie pijnlijk?
Er zijn verschillende behandeltechnieken om vocht te verminderen. Bij compressietherapie wordt er met zwachtels of een elastische kous tegendruk gegeven op het lichaamsdeel waar het oedeem zit. Deze tegendruk wordt door ieder persoon anders ervaren. Er is niet echt sprake van pijn, maar het drukkend gevoel is ook niet helemaal weg te nemen.

Hoe lang duurt een behandeling?
Het is vooraf niet te zeggen hoe lang het behandeltraject zal gaan duren. De duur is afhankelijk van meerdere factoren: uw gezondheid, het soort oedeem, hoe lang u al last heeft van oedeem en hoe het met uw mobiliteit is gesteld.

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Wilt u graag meer informatie over één van onze behandelingen? Vraag dan een intakegesprek aan bij de huidtherapeut aan. Tijdens het intakegesprek gaan onze huidtherapeuten met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven passend advies.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: