Inwendige spataderen

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Inwendige spataderen zijn spataderen die niet altijd zichtbaar zijn doordat ze dieper liggen in de huid. We krijgen regelmatig vragen over inwendige spataderen en de mogelijke behandelingen.

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist om een afspraak te maken bij één van onze dermatologen. Heeft u al een verwijzing? Maak dan via onderstaande button direct een afspraak voor uw eerste spatader consult.

Vraag een spataderconsult aan

Hoe herken ik inwendige spataderen?

Inwendige spataderen zijn verwijde aderen, ze zien eruit als een blauwe, kronkelige en verdikte aders. Deze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en dat het bloed terugstroomt. Inwendige spataderen zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen wel veel klachten geven.

Wat zijn symptomen/klachten van inwendige spataderen?

  • De benen en voeten voelen zwaar aan
  • Vermoeide benen en voeten
  • Last van een branderig gevoel of jeuk in de benen
  • Voornamelijk ’s nachts krampen en/of rusteloos gevoel in de benen
  • Verdikte enkels

Pijn van spataders

De pijn van inwendige spataders wordt vaak beschreven als een zwaar of vermoeid gevoel in de benen, vooral aan het einde van de dag of na lange periodes van staan of zitten. Sommige mensen ervaren een kloppende of branderige pijn, terwijl anderen last hebben van krampen of een onrustig gevoel in de benen. 

U kunt verschillende maatregelen nemen om de pijn van inwendige spataderen te verlichten:

  • Beweging en oefeningen
  • Compressiekousen
  • Benen omhoog houden
  • Gezond gewicht
  • Vermijd langdurig zitten of staan
  • Pijnstillers zoals paracetamol


Wat zijn de oorzaken van inwendige spataderen?

Inwendige spataderen ontstaan doordat er problemen zijn met de kleppen in het bloedvat. Normaal gezien stroomt het bloed door de ader richting het hart. In de aders zitten klepjes die zich volledig sluiten, waardoor er geen bloed kan terugstromen. Wanneer deze klepjes niet meer stevig of beschadigd zijn, is er de mogelijkheid dat het bloed terugstroomt en zich ophoopt in het bloedvat. Met als resultaat dat na verloop van tijd het bloedvat opzwelt, waardoor de klepjes nog minder goed gaan sluiten en er uiteindelijk inwendige spataderen ontstaan.

Risicofactoren voor inwendige spataderen

  1. Erfelijke aanleg: een erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van inwendige spataderen (bijvoorbeeld: aangeboren zwakte aan de vaatwanden en aderen).
  2. Hormonale factoren:
    - Geslacht: bij vrouwen komt het hebben van spataderen vaker voor dan bij mannen.
    - Zwangerschap: tijdens een zwangerschap zijn de wanden van de aderen minder sterk en kunnen er inwendige spataderen optreden.
  3. Weinig lichamelijke beweging: door te weinig lichamelijke beweging door zittend of stilstaand werk verminderd de bloedsomloop en gaat het steeds meer achteruit.
  4. Overgewicht: door een toename van het gewicht, wordt de druk op de aderen verhoogd en stroomt het bloed steeds moeilijker van de benen richting het hart.
  5. Ouderdom: Hoe ouder de leeftijd, hoe groter de kans is op het ontstaan van inwendige spataderen.
  6. Trombose: bij trombose in het been ontstaat er een bloedstolsel in de aderen. Hierdoor kan het bloedstolsel geleidelijk groeien en het bloedvat vervolgens vernauwen of zelfs afsluiten. Hierdoor zal het bloed steeds moeilijker kunnen terugstromen.

Welke behandelingen zijn er voor inwendige spataderen?

  1. Flebectomie: Bij flebectomie worden de spataderen eerst verdoofd. En met behulp van de Mullertechniek, worden op verschillende plaatsen in de huid gaatjes gemaakt. Met behulp van haakjes wordt via de gaatjes de spataderen is gedeeltes verwijderd.
  2. EVLT/endovasculaire lasertherapie/Endoveneuze Laser Therapie: Meestal worden inwendige spataderen verwijderd met inwendige lasertherapie. Aan de hand van EVLT wordt er via een enkele insteekopening een laserviber in de inwendige spatader gebracht. Vervolgens wordt de spatader door het laserlicht verhit, met als gevolg dat de wand van de ader samentrekt en vervolgens volledig sluit.
  3. Sclerotherapie: Met sclerotherapie wordt er vloeistof in de inwendige spatader gespoten om ervoor te zorgen dat de spatader verschrompeld.
  4. Echo Sclerotherapie met schuim: Met echo sclerotherapie met schuim wordt er een schuimoplossing van vloeistof en lucht in de desbetreffende spatader gespoten. Het schuim duwt het bloed naar vooruit en zorgt voor verkleving van de bloedvatwanden. Vervolgens verandert de spatader geleidelijk in een strengetje, zodat het geheel of gedeeltelijk verdwijnt.

Vraag de brochure 'van ader naar spatader' aan

Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog nodig is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter!
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk.
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)

Vraag de brochure 'van ader naar spatader' aan

Wilt u meer informatie ontvangen over spataderen en mogelijke spataderbehandelingen? Vraag vrijblijvende de 'van ader naar spatader' brochure aan!