Therapeutische elastische kousen
Indien u veel staat of langdurig zit en daarbij te weinig beweegt kunnen verschillende klachten in uw benen ontstaan. De kuitspierpomp speelt bij het ontstaan van deze klachten een belangrijke rol. De kuitspierpomp zorgt voor de afvoer van bloed met daarin vocht en afvalstoffen. Indien deze spier te weinig wordt gebruik, neemt de hoeveelheid bloed die achter blijft in de bloedvaten in het been toe en daardoor loopt de bloeddruk in deze bloedvaten op. Een ander effect is dat de aderen door het grote volume aan achterblijvend bloed wijder en wijder worden. De kleppen in de bloedvaten sluiten hierdoor steeds minder goed. Door met een elastische kous van buitenaf druk op het been of de arm uit te oefenen kunnen de aderen niet meer onbeperkt verwijden waardoor ook de kleppen weer beter gaan sluiten. De bloedsomloop wordt door de compressie gestimuleerd en de afvoer van bloed en lymfevocht wordt bevorderd. Elastische kousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet verhelpen, maar uw klachten wel verminderen. Het dragen van elastische kousen wordt ook wel compressietherapie genoemd.
Therapeutische Elastische Kousen (TEK) worden ook wel steunkousen of compressiekousen genoemd. Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt, hoewel niet elke steunkous ook een therapeutische elastische kous is. Therapeutisch elastische kousen worden, in tegenstelling tot steunkousen, aangemeten door een huidtherapeut en op recept voorgeschreven door een arts of een dermatoloog .
Wilt u meer informatie over het aanmeten van elastische kousen? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeut bij u in de buurt. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut u adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden.
Op deze pagina leest u alles over therapeutische elastische kousen bij Ceulen Klinieken. We informeren u over de werking en de voor- en nadelen van therapeutische elastische kousen:
- Wat is een therapeutische elastische kous?
- Hoe werken een elastische kousen?
- Elastische kousen voordelen en nadelen
- Alle stappen tijdens het aanmeten van de elastische kous
- Ceulen Klinieken als huidspecialist
- Persoonlijk advies
Wat is een therapeutische elastische kous?
Therapeutische elastische kousen ondersteunen de kuitspierpomp van de onderbenen. Het is de functie van de kuitspierpomp om bloed met daar in vocht en afvalstoffen uit de benen af te voeren. Het ontstaan van oedeem, ook wel vochtophoping genoemd, wordt hierdoor voorkomen. Therapeutische elastische kousen worden o.a. gedragen bij spataderen, lip-oedeem, lymfe-oedeem, trombose en bij een open been. Ook worden elastische kousen aanbevolen aan mensen met een staand of zittend beroep, zwangere vrouwen met veneuze klachten en uit voorzorg als u al enkele klachten ervaart, denk bijvoorbeeld aan vermoeide of opgezette benen.
Alle elastische kousen dienen op de maat van uw been of arm gemaakt te worden. Zo hebben de kousen een perfecte pasvorm en bieden ze een gecontroleerde druk uit op uw onderbenen of armen. Het opmeten gebeurt bij voorkeur ’s morgens als de benen op hun dunst zijn. Steunkousen moeten 1 keer per jaar opnieuw worden aangemeten waarna de oude kous wordt vervangen door een nieuwe. Op deze wijze kunnen ook kleine omtrekveranderingen in uw benen worden opgespoord en verwerkt in de nieuwe elastische kous. Hierdoor heeft uw elastische kous altijd de perfecte pasvorm en geeft daarmee de juiste druk af op uw been.
Elastische kousen zijn in 4 soorten drukklassen verkrijgbaar. Een drukklasse geeft de werking van het soort kous aan. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kous biedt:
- Klasse 1: Steunkousen die een lichte en milde druk geven en die ter preventie van het optreden van een trombose worden gedragen. Ook zijn deze kousen over-the-counter te koop en bij webshops bijvoorbeeld wanneer u zelf een kous wilt dragen om een vermoeid en zwaar gevoel in de benen of lichte spatadervorming tegen te gaan. (deze steunkousen worden niet vergoed, en hoeven niet door een bandagist of huidtherapeut worden aangemeten)
- Klasse 2: Steunkousen die een normale en gemiddelde druk geven. Deze kousen worden geadviseerd om te dragen indien u spataderen heeft of na de operatie van spataderen, zwellingen of behandeling van beenwonden.
- Klasse 3: Steunkousen die een sterke druk geven. Deze kousen worden ingezet in geval van spataderen in het diepe adersysteem of bij zeer uitgebreide varianten van spataderen, veneus oedeem en bij beginnend lymfoedeem (beginstadium).
- Klasse 4: Steunkousen die een zeer sterke druk geven. Deze kousen worden uitsluitend ingezet bij ernstige vormen van lymfoedeem en elefantiasis.
Vlakbreikousen of rondbreikousen
Steunkousen worden op 2 verschillende manieren gebreid. We onderscheiden vlakbrei- en rondbreikousen:
- Vlakbrei: voor vlakbreikousen wordt eerst een lap stof gebreid. Van deze lap wordt vervolgens een kous gemaakt. Vlakbreikousen zijn stijf, zodat ze vochtophoping in het been beter tegengaan. Deze kousen hebben een naad op de kuit.
- Rondbrei: rondbreikousen worden buisvormig gebreid, en hebben dus geen naden. Ten opzicht van een vlakbreikous, is een rondbreikous iets minder stevig. Een vlak gebreide kous is makkelijker aan en uit te trekken dan een rondgebreide kous door de lengte-elasticiteit van deze rondgebreide kous. Afhankelijk van welke indicatie bij u is gesteld, wordt samen met u een keuze gemaakt in de breiwijze van uw elastische kous.
Hoe werken elastische kousen?
Steunkousen oefenen tegendruk (compressie) uit op het bindweefsel van uw benen. Vandaar de term compressiekousen. De elastische kousen brengen verzwakte en verwijde bloedvaten terug tot een normale omvang, waardoor uw bloedsomloop wordt verbeterd en hierdoor de afvoer van bloed en lymfevocht wordt bevorderd. Bloed kan hierdoor beter terugstromen naar het hart waarbij het overtollige vocht door de tegendruk beter wordt afgevoerd uit het weefsel. Het gevolg hiervan is dat de zwelling in uw onderbeen afneemt. De kousen moeten strak om uw benen zitten en een precieze pasvorm hebben. De tegendruk die de kous op het been geeft is niet op elke plek hetzelfde. De hoogste druk wordt doorgaans bij de enkels gegeven en neemt af in de richting van het bovenbeen. Door het dragen van een elastische kous worden de volgende klachten verholpen:
- Spataderen: bloed en vocht dat in de aderen achterblijft, wordt eenvoudiger naar het hart teruggevoerd. Klachten zoals vermoeidheid en jeuk in uw benen nemen hierdoor af.
- Trombosebeen: elastisch kousen gaan bij de behandeling van een trombosebeen zwelling tegen en ondersteunen het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren.
- Lymfoedeem: dit is een opeenhoping van lymfevocht en is zichtbaar als een abnormale zwelling.
- Ter preventie: bij bijvoorbeeld beginnende klachten zoals vermoeid gevoel of jeuk in de benen. Ook wanneer u zwanger bent of als u een staand of zittend beroep uitoefent kunt u ter preventie elastische kousen dragen.
Aan- en uittrekken elastische kousen
De elastische kous moet altijd 's morgens als u net uit bed komt aangetrokken worden. Het been of de arm is dan op z'n dunst.
- Trek de kous aan terwijl u op een stoel of op bed zit.
- Indien nodig zijn er verschillende aan- en uittrekhulpen voor been- en armkousen verkrijgbaar. U kunt online of samen met uw behandelaar bespreken welke uitrekhulpen voor u fijn zijn om te gebruiken. Schuif de aantrekhulp over uw voet of arm en schuif de kous zonder te rollen of vouwen over de voet of arm.
- U kunt gebruik maken van speciale handschoenen of huishoudhandschoenen met profiel aan de binnenzijde, zodat je meer grip hebt op de elastische kous.
- Trek de kous beetje bij beetje omhoog. zorg ervoor dat u niet aan de boord trekt.
- De handschoenen beschermen de kous en uw huid tegen lange nagels en sieraden.
- Zorg ervoor dat er geen plooien in de kous komen; deze kunnen irritaties en insnoeringen veroorzaken. Met de handschoenen kunt u over de kousen strijken om de plooien weg te werken.
Elastische kousen voordelen en nadelen
Om een zo compleet mogelijk beeld te geven over elastische steunkousen, benoemen we hier alle voor- en nadelen. Naast elastische kousen biedt Ceulen Klinieken ook manuele lymfedrainage, lymfetaping en zwachtelen om oedeem ofwel vochtophoping te behandelen.
Voordelen elastische kousen
+ Minder kans op (nieuwe) spataderen
Steunkousen zijn voorzien van een speciaal drukverloop, waardoor de kousen de kuitspierpomp ondersteunt. Zo wordt de vergrote omvang van spataderenaderen door een elastische kous tot een normale omvang teruggebracht.
+ Minder last van vermoeide benen
Bloed dat in de aders achterblijft, wordt door het dragen van een elastische kous gestimuleerd om naar het hart terug te vloeien. Hierdoor neemt de vermoeidheid in uw benen af.
+ Minder last van jeukende benen
De kousen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen vervelende klachten zoals vermoeide benen en jeuk.
+ Minder kans op (nieuwe) trombose
Elastische kousen gaan zwelling tegen en ondersteunen het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren.
+ Minder zwellingen door vochtophoping
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Nadelen elastische kousen
- U kunt door de elastische kous jeuk krijgen
Door de kousen kan uw huid droog worden. Wij adviseren u om uw huid minder vaak met zeep te wassen en u benen ’s avonds met een verzorgende vette zalf of bodylotion in te smeren. Indien in de ochtend uw benen nog wat vettig zijn, verwijder de restanten van de crème of zalf. Het kan de kousen beschadigen.
- De elastische kous is dun, en lastig om aan te trekken
Er zijn verschillende aan- en uittrekhulpen voor been- en armkousen verkrijgbaar. U kunt online of samen met uw behandelaar bespreken welke uitrekhulpen voor u fijn zijn om te gebruiken.
- De elastische kousen dienen elk jaar vernieuwd te worden
De elastische kousen worden 1x per jaar aangemeten. Uw zorgverzekeraar vergoedt 2 paar elastische kousen per jaar. Na een periode van 12 maanden toont de elastiek tekenen van degeneratie waardoor de elasticiteit afneemt en de kous niet meer de juiste tegendruk geeft. Ook kousen die niet gedragen worden of nog nieuw in de doos zijn bewaard, verliezen hun elasticiteit na 12 maanden.
Alle stappen tijdens het aanmeten van de elastische kous
Stap 1: Eerste consult en aanmeten van de elastische kous
Oedeem in de benen neemt normaalgesproken toe gedurende de dag. Met andere woorden: uw benen zullen in de ochtend het meest slank zijn. Om deze reden vindt het eerste intakegesprek met daarbij het aanmeten van de kous, bij voorkeur in de ochtend plaats. Tijdens het intakegesprek bespreekt u uw klachten, wensen en worden uw maten voor de elastisch kous opgemeten. Afhankelijk van de medische indicatie, de aard van uw klachten maar ook van uw leeftijd, levensstijl en beroep wordt bepaald welke drukklasse u nodig heeft.
Heeft u een verwijsbrief ontvangen van uw huisarts of dermatoloog? Vergeet deze niet mee te nemen, zonder verwijzing van uw huisarts worden de elastische kousen niet vergoed.
Stap 2: Elastische kous op maat bestellen
Na het opmeten van de kous zal de huidtherapeut de meetgegevens doorsturen naar de steunkous fabrikant. Indien uw maten niet goed overeenkomen met de maten van een confectiekous, dan wordt er gekozen voor een maatwerk kous. De levertijd van uw elastische kousen is afhankelijk van de soort kous die voor u is besteld, maar houdt u rekening met een levertijd van ongeveer 2 weken. Tijdens het aanmeten kan de huidtherapeut u over de levertijden informeren. Wanneer de elastische kous binnen is ontvangt u van ons een bericht. Daarna kunt u contact met ons opnemen om de op maat gemaakte elastische kous te komen passen.
Heeft u een herhaalbestelling bij onze huidtherapeut geplaatst? Dan laten wij de elastische kousen naar uw vestiging naar keuze sturen. Wanneer de kous is geleverd dan wordt u door ons op de hoogte gebracht. Indien u nieuwe kousen wilt bestellen maar wanneer u twijfelt of dezelfde soort kous nog goed is, dan adviseren wij om uw been opnieuw te laten opmeten.
Stap 3: Elastische kous passen
Tijdens het passen van de elastische kous geeft de huidtherapeut u advies hoe u de elastische kous eenvoudig aan- en uittrekt. Ook zijn er verschillende aan- en uittrekhulpen die het eenvoudiger maken om zelf de elastische kous aan- en uit te trekken. Ook bij het passen van de elastische kous is het belangrijk om de afspraak direct in de ochtend te plannen, gezien naar mate de dag de zwelling toe zal nemen.
Stap 4: Het gebruik van de elastische kous
Na verloop van tijd neemt de elasticiteit van compressiekousen af waardoor uw klachten weer toe kunnen nemen. Wij adviseren om deze reden om de elastische kousen elk jaar te laten vernieuwen. Voor de meest effectieve werking adviseren wij om de elastische kous bij het opstaan aan te trekken en te dragen tot u weer gaat slapen. U mag absoluut niet gaan slapen met de elastische kous aan. Tijdens het slapen beweegt u minder waardoor de elastische kous kan gaan knellen.
Door het dragen van elastische kousen kan uw huid droog worden. Om dit te voorkomen adviseren wij aan om ’s avonds, voor het slapen, uw benen in te smeren met een vette crème of bodylotion. Op die manier trekt de crème in terwijl u slaapt. Als er ‘s morgens nog wat crème op de benen zit, reinig dan de huid. De crème tast het rubber (elastine) van de elastische kous aan.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak bij een van onze huidtherapeuten.
Veelgestelde vragen over elastische kousen
Hoe snel kan ik resultaat verwachten?
U zult merken dat de kousen prettige steun geven. Vanaf de eerste dag zal uw been of arm minder oedemateus zijn.
Hoe trek ik mijn elastische kous aan en weer uit?
Wij adviseren om de elastische kous ’s ochtends, direct als u op staat, aan te trekken. Uw been of arm is dan op zijn dunst. Zodra u gaat staan zal de zwaartekracht ervoor zorgen dat de benen weer opzetten, waardoor het lastiger is om de elastische kous aan te trekken.
Bij welke klachten helpen elastische kousen?
Steunkousen kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten:
- Pijnlijke en/of vermoeide benen
- Dikke enkels
- Nabehandeling bij een operatie
- Spataderen
- Lymfoedeem
- Trombose
- Zwangerschap
- Open been
Hoe lang duurt het aanmeten van de elastische kous?
Tijdens uw eerste intakegesprek bespreekt u uw klachten en wensen. Ook worden uw maten voor de elastisch kous opgemeten. Een intakegesprek duurt ongeveer 20 minuten.
Hoe draag ik mijn elastische kous?
Om baat te hebben van elastisch kousen is het belangrijk dat u ze elke dag draagt. Steunkousen nemen de oorzaak van uw klachten niet weg, maar verminderen wel uw klachten en voorkomen dat ze toenemen. Het is belangrijk om uw elastisch kousen ook bij warm weer te dragen. Bij warm weer zetten uw bloedvaten nog meer uit dan gewoonlijk. Ze hebben dan juist extra tegendruk nodig voor een optimale doorstroming van het bloed.
Wat kosten elastische kousen en worden deze vergoed door de zorgverzekeraar?
Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. Om aanspraak te kunnen maken op vergoeding, moet de elastische kous op recept door uw arts of dermatoloog zijn voorgeschreven. Ceulen Klinieken heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw huidtherapeut verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per jaar vergoed. Dit kan echter per zorgverzekeraar verschillen.
Ceulen Klinieken als Huidspecialist
Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
Vraag een intakegesprek aan
Wilt u graag meer informatie over één van onze behandelingen? Vraag dan een intakegesprek aan bij de huidtherapeut aan. Tijdens het intakegesprek gaan onze huidtherapeuten met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven passend advies.
De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.