Moedervlekken
Moedervlekken (naevus naevocellularis) zijn zichtbare, meestal gepigmenteerde vlekjes op de huid. Normaal gesproken zijn pigmentcellen gelijkmatig over de huid verdeeld. Wanneer de pigmentcellen extra dicht bij elkaar liggen, is er sprake van een moedervlek. Zonlicht en hormonen bevorderen het ontstaan of de groei van moedervlekken. Ook wanneer het lichaam meer hormonen aanmaakt, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of in de puberteit, kunnen nieuwe moedervlekken ontstaan.
Binnen de dermatologie onderscheiden we drie vormen van naevus naevocellularis:
- Melanocytaire naevus naevocellularis: een rond of ovale, meestal bruingekleurde vlek. Dit kunnen donkere vlekken zijn op het niveau van de huid, maar ook iets hoger gelegen vlekken die lichtbruin van kleur zijn.
- Dermale naevus naevocellularis: een opeenhoping van pigmentcellen in de huid. Deze vorm komt meestal voor in het gelaat en op de romp. De vlekken zijn vaak bol en wat zacht, hebben niet altijd veel pigment en kunnen soms haar hebben. Ze groeien langzaam en zijn onschuldig.
- Congenitale naevus naevocellularis: moedervlekken die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Ze zijn vaak wat groter, en sterker behaard.
Behandeling moedervlekken
Moedervlekken kunnen vervelende bijverschijnselen vertonen. Ze kunnen gaan jeuken, gemakkelijk bloeden, en er kan vorm- en kleurverandering optreden. Veel mensen laten om deze redenen hun moedervlek verwijderen. Daarnaast spelen cosmetische overwegingen mee om tot behandeling over te gaan. Het weghalen van een moedervlek duurt ongeveer 20 minuten. Onder plaatselijke verdoving verwijdert de dermatoloog de moedervlek, waarna hij het ontstane wondje netjes hecht. De hechting wordt afgedekt met een gaasje of pleister.
Vraag uw eerste consult aan
Wilt u meer weten over onze huidbehandelingen? Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.