Hoe herken ik een plaveiselcelcarcinoom?
Jaarlijks komen er 12.000 patiënten bij die een plaveiselcelcarcinoom hebben. De belangrijkste oorzaak is vaak en lang in de zon zitten. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de bovenste laag van de huid. Plaveiselcelcarcinoom kan de diepte ingroeien en uitbreiden naar andere delen in het lichaam. In zeldzame gevallen kan het zelfs uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het tijdig behandelen van een plaveiselcelcarcinoom is van groot belang. Graag informeren we u over deze vorm van huidkanker. Hieronder bespreken we onder meer:
Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aanDe kenmerken van een plaveiselcelcarcinoom
Door de volgende kenmerken kunt u een plaveiselcelcarcinoom herkennen:
- Een kleine ruwe bult met de kleur van de huid of lichtrood.
- Het bultje wordt langzaam groter en gaat pijnlijk aanvoelen. Het kan er ook uitzien als een wondje dat geleidelijk groter wordt.
- Een plaveiselcelcarcinoom komt meestal voor op plekken die regelmatig aan zon worden blootgesteld. Denk aan plekken als de hoofdhuid, het gezicht, oren, lippen, handruggen, onderkant van de armen en onderbenen.
Oorzaken plaveiselcelcarcinoom
De belangrijkste oorzaak is vaak en lang in de zon zitten. Het ultraviolet licht beschadigt DNA cellen waardoor kankercellen kunnen ontstaan. Andere risicofactoren zijn:
- Mensen met een lichtere huid kunnen slechter tegen de zon en hebben dan ook een grotere kans op het krijgen van plaveiselcelcarcinoom.
- Chronische wonden of langdurige ontstekingen
- Langdurig slikken van medicijnen die het afweersysteem onderdrukken of medicijnen die de huid lichtgevoeliger maken.
- In een litteken van een oude brandwond of in bestralingsplekken kan ook een plaveiselcelcarcinoom ontstaan
Hoe wordt een plaveiselcelcarcinoom behandeld?
De voorkeursmethoden voor het behandelen van een plaveiselcelcarcinoom zijn excisie, Mohs chirurgie of slow Mohs chirurgie. Indien deze behandelingen niet mogelijk zijn wordt er gekozen voor bestraling. In speciale omstandigheden wordt er gebruik maakt van cryotherapie en elektrocoagulatie. Er zijn diverse behandelmethoden mogelijk:
- Cryotherapie: Middels een vloeibare stikstof en een spraytechniek wordt de bovenste huidlaag bevroren. Vervolgens sterft de huid met plaveiselcelcarcinoom af, waarna er een kleine blaar ontstaat.
- Elektrocoagulatie: Bij deze methode wordt de plaveiselcelcarcinoom weggebrand, ook wel elektrocoagulatie genoemd.
- Excisie: Het plaveiselcelcarcinoom inclusief rand gezond weefsel wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden.
- Mohs micrografische chirurgie: Deze weefsel sparende operatiemethode wordt toegepast om de huid zoveel mogelijk in tact te houden. Deze methode wordt gebruikt bij plaveiselcelcarcinomen in het gezicht of wanneer de grenzen niet goed zichtbaar zijn.
- Slow Mohs chirurgie: Deze methode is afgeleid van Mohs micrografische chirurgie, ook deze techniek is weefsel sparend. Echter wordt het stukje huidkanker niet beoordeeld onder de microscoop, maar later door een patholoog.
In zowel Mohs chirurgie als slow Mohs chirurgie zijn onze dermatologen gespecialiseerd. Voordelen van deze behandelmethoden zijn:
+ Er wordt weefsel sparend gewerkt.
+ Uitgebreide controle dat er geen restant huidkanker achterblijft.
Deze behandeling is geschikt voor grote plaveiselcelcarcinoom op een lastige plek zoals neus en oren. Bestraling vindt meerdere keren plaats en wordt toegepast als wegsnijden geen optie is. Het bestralen is niet bij onze kliniek mogelijk. Hiervoor wordt u door een dermatoloog doorverwezen naar de afdeling radiotherapie in een ziekenhuis.
Meer weten over een plaveiselcelcarcinoom?
Wilt u meer weten over een plaveiselcelcarcinoom of andere soorten huidkanker? Lees alles over het herkennen, behandelen en nazorg van alle soorten huidkanker.
Ceulen Klinieken als huidkanker expertisecentrum
De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker, waaronder ook plaveiselcelcarcinoom.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
✓ Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.
Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?’ aan
Wilt u meer informatie ontvangen over huidkanker en alle mogelijke behandelingen? Vraag vrijblijvend de brochure 'Huidkanker, wat nu – oorzaken, herkennen en behandelen' aan!